• 21. září 2023

Jaké jsou rozdíly v soukromé Fyzioterapii oproti státní

Když si za něco zaplatíme, tak si toho bezpochyby vážíme daleko více, než když to dostaneme úplně zadarmo. Výjimkou není ani soukromá fyzioterapie. Možná to pro některé pacienty, potažmo klienty, zavání krvelačným byznysem, ale opak je často pravdou.

Čas versus peníze

V nemocnicích nebo státních zdravotnických zařízeních se často jako fyzioterapeuti setkáváme s nedostatkem času.

Na nás fyzioterapeuty jsou často kladeny veliké nároky a musíme občas přepínat do role krizového manažera, který umí rozhodnout v rychlosti blesku o tom, co je teď nejdůležitější a proč a co může chvilinku počkat. Leckdy i v jednom člověku musíme obsluhovat laser, magnety, přikládat diody na elektroléčbu, do toho všeho se ještě postarat o pacienta a hlavně vyřešit k tomu celou administrativu - výkaz pojišťovně a zápisy o tom, co s pacientem děláme. Na druhou stranu každý měsíc nám na účtu přistanou dohodnuté peníze.

Navíc některých státních zařízeních máme na pacienta sotva 30 min v rámci jedné časovky. V tomto časovém úseku asi těžko můžeme zacházet do detailů v anamnéze nebo se pouštět do náročnějších technik, jako je Vojtova reflexní lokomoce. Pokud máme štěstí, dostaneme na pacienta 45 minut, v tomto případě je situace o něco veselejší.

Poptávka jednoznačně přesahuje nabídku

Vždyť kolik pacientů trápí bolesti zad, jsou po operacích nebo po úrazech.

Nezřídka tak dochází k tomu, že i přesto, že bychom si to tak moc přáli - vyhovět všem, na všechny se prostě a jednoduše stejně nedostane.

Pokud je ale pacient ochoten si zaplatit, má možnost dostat se k soukromému fyzioterapeutovi třeba i do druhého dne.

Administrativa a bodování

V nemocnicích a státních sférách zdravotnictví jsme často zavaleni papírováním a nutností vykazování úkonů a zvažování, co nám pojišťovna ještě proplatí a kdy. Někdy to vypadá, že zápisy jsou důležitější, než samotná práce s pacientem. Tohle nám v soukromé sféře nehrozí. Tam nám stačí udělat si zápisy pro sebe, abychom věděli, na co se soustředit příště.

Každá mince má dvě strany

Vypadá to, že soukromý sektor je pro nás fyzioterapeuty jednoznačně výhodnější. Každá mince má ale dvě strany. Záleží, zda pracujeme pro někoho, máme vlastní soukromou ambulanci se zaměstnanci nebo fungujeme sami za sebe jako OSVČ.

V soukromém sektoru sice máme většinou více času na klienty, ale řešíme k tomu další agendu.

Pokud jsme zaměstnanci, tak každý měsíc máme “jisté peníze”, zatímco jako soukromníci nebo zaměstnavatelé musíme řešit sociální a zdravotní, pojištění odpovědnosti, objednávání klientů a cvičebních pomůcek, účetnictví, případně výplaty.