• 5. června 2023

Jaké fyziokurzy je dobré mít, než otevřete vlastní ordinaci fyzioterapeuta?

Při rozhodování, jaký kurz zvolit je dobré vědět, jakým směrem se chcete ubírat. Záleží na tom, jestli chcete jako fyzioterapeut pracovat s dětmi, sportovci, ženami v těhotenství a po porodu (a s tím související např. problém inkontinence a pánevní dno) nebo “běžnou” populací nebo se chcete specializovat úplně na něco jiného. Jestli vás z těchto oblastí nic neláká, tak jsou zde samozřejmě i jiné možnosti jako např. fyzio po operaci, spinální oddělení, lázeňská péče, rehabilitační ústavy a jiné. V těchto případech ale pracujete v týmu, a nikoli pouze na sebe ve vlastní ordinaci.

V případě, že chcete pracovat s dětmi, je trochu menší výběr kurzů než na školení fyzio s dospělými. Zde určitě nezáleží na pořadí, určitě nejznámější metodou je Vojtova reflexní lokomoce, ale ne všechny děti je zapotřebí hned “Vojtit”. Další možnost je BPP v terapii dětí nebo Bobath koncept. Pro asymetrický motorický vývoj lze využít metodu ACT.

Každá z metod má rozdílné podmínky pro absolvování a samozřejmě i rozdílné přístupy. Záleží pouze na vás, který si zvolíte, jesli chcete pracovat s více postiženými dětmi nebo s dětmi méně postiženými a spíše preventivně zaučovat a korigovat rodiče. Protože nedílnou a neoddělitelnou součástí práce s dětmi je i práce s jejich rodiči.

image-2525861192

Jaké kurzy jste absolvoval/a vy na práci s dětmi 0 - 3 roky nebo mladší školní věk?

Pokud chcete pracovat s dospělými, máte nespočet možností. Každopádně na začátek je důležité vědět, že na všechny terapie, které napíšete do karty pacienta, musíte mít kurz. I přesto, že jste měli ve škole velmi podrobně TMT, MO nebo třeba PNF či DNS, musíte vlastnit certifikát na tyto terapie. V případě kontroly, při nejhorším žaloby, je toto soudně postižitelné.

Proto před začátkem vlastní praxe je nutné mít absolvované kurzy na mobilizační a měkké techniky.

Já osobně preferuji na začátek praxe kurzy na základě vývojové kineziologie. A potom je určitě dobré pokračovat “velkými” kurzy jako je DNS, McKenzie, ACT nebo jiné kurzy na neurofyziologickém podkladě, BPP podle J. Čápové apod.

cloud-computing (1)

Otevíráte vlastní ordinaci?

Držte krok s dobou a mějte svou ordinaci digitální od samého začátku. Oceníte to vy, i vaši pacienti!